Resultat och resultat

Med cirka en vecka kvar av fotbollsprojektet kan vi nu börja konstatera resultat av allt vi har gjort under dessa 5 månader. Fem starka lag, med varsina nya lokala tränare och ledare, står nu redo att ta över facklan av det som en gång var (eller fortfarande är ett litet tag till iaf) svenskarnas fotbollsprojekt.

Men är det verkligen vårt resultat? 5 lag med nya tränare och ledare. Nog för att det också är en prestation i sig, men så är det kanske det minst viktigaste av det vi har odlat fram under vår tid i Nicaragua. Enligt mig (Elisa) då, så vill jag med det här inlägget förtydliga för alla som följt oss under vår resa vad vi har åstadkommit. Som en liten klapp på axeln till oss själva, men också som en morot till framtida ungdomar som vill göra något liknande.

Först och främst måste jag säga att vi har fått flera ungdomar och barn att börja spela fotboll. Framför allt har vi fått många fler tjejer att börja spela. Men varför är det bra då? Jo, för att när du spelar fotboll, eller annan lagidrott för den delen, lär du dig att samarbeta, att respektera med- och motspelare samt andra involverade, att leda lagspelare i med- och motgång, att ta ansvar för handlingar som en grupp, att kommunicera bättre och du ökar dessutom din självkänsla och  ditt självförtroende. Dessa egenskaper är inte bara viktigt under idrottsevenemang men också för framtida arbeten eller andra aktiviteter. Men det är också viktig för personlig utveckling.

Förutom att vi har bidragit med att lära ut viktiga värderingar, har vi också skapat en fristad för många ungdomar som annars är fast i skola och hushållssysslor. Att gå i skolan är bra, det ska alla ungdomar ha rätt till. Men tillgång till fritid för att ha roligt, skratta och busa och bara vara, är också viktigt. Vi vet många här som inte alltid har det. Och de gånger de får tillåtelse att träna eller följa med på match är en sån viktigt vinst för inte bara oss, men för dem också.

Vi har också bidragit till att skapa ett socialt nätverk som kan stötta, hjälpa och skydda dessa ungdomar. Vi vet att det finns dem som inte kände så många andra personer innan. Nu får de vara del av en gemenskap där dem har en tillhörighet. De har någon att säga hej till på vägen hem från skolan, när de är i skolan eller när de hänger i parken i Somoto.

Vi har bidragit med att bygga broar över existerande rivaliteter. Genom att aktivt se till att våra yngre spelare får lära känna andra yngre spelare i andra kommuner där det existerar konflikter emellan, kan vi förhoppningsvis förhindra att dessa rivaliteter fortsätter. Vi kan visa att geografiska territorium så som sektorer och kommuner inte behöver vara en vattendelare.

Det finns säkert fler saker vi har bidragit med som jag inte tänker på just nu. Och även om det mest synliga vi kan se är hur våra ungdomar har lärt sig att spela bättre fotboll så finns det andra resultat där bakom, som kanske inte syns så mycket just nu, men som om 5,10,15 år kommer att göra skillnad.

Men med sagt är det också viktigt att poängtera vad vi har lärt oss av dem. För det har vi, massor!! Men det är så mycket så det vill jag tillägna ett eget inlägg åt.

Sist men inte minst har vi haft otroligt roligt med dessa ungdomar och skapat minnen för livet, och det kanske är det bästa resultatet av alla!

Over and out från Elisa

 


En reaktion på ”Resultat och resultat

  1. Roligt att läsa! Det ju precis det en kan hoppas.

    Det ska bli roligt att läsa inlägget om vad ni tar med er.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s