Rivalitet

Vi har nu varit här i 5 månader och under all den tid så har begreppet rivalitet dykt upp i många forum. Det började med att när vi först skulle inleda fotbollsprojektet under januari vi fick berättat för oss att vi inte kan spela över bygränserna. Detta handlar då om herrarna alltså. Tjejerna hade inga problem alls att ta sig till andra byar för att spela en match eller turnering. Problemet var då att jag inte riktigt trodde på att det var så allvarigt. Det finns ett par sekvenser under projektens gång som förändrade min uppfattning. Låt oss nu gå en resa genom våra 5 månader för att se hur rivalitet har utspelats sig.


La Grama.
Vår första damturnering i början av februari. Turneringen utspelade sig i La Grama. En plan som är närmast Uniles laget. Vi hade lag från Santa isabel,(Anton och Fannies by) Uniles (min, Elisas och Pontus by) och Rodeo ( sammanslaget lag från olika bergsbyar). Vi mixade upp lagen för att spränga gränserna mellan de olika byarna. Så att de fick lära känna folk från andra byar än bara sin egna. Det funkade bra tills att några grabbar från Uniles kom ditt med machete för att jaga bort publiken som då innehöll grabbar från Santa Isabel. Detta märkte inte vi av utan vi fick höra det i efterhand.  
Sedan hade vi en till damturnering på La Grama igen. Denna gång var det lag från : Santa Isabel, Uniles, la Playa, El Rodeo och agua Caliente. Detta var en stor turnering som vi hade arbetat hårt inför med både planering och iscensättning av mål och plan på La Grama. Runt omkring fotbollen var organisationen MCN som vi samverkar och arbetar med på plats. Samt mycket publik, här var det många grabbar från Grama området på plats. De störde turneringen på det sätt att de skrek glåpord mot tjejerna och betedde sig som töntar helt enkelt. Detta fick en ledare från MCN att vilja avbryta allt pga rädslan över att något ska hända tjejerna. Vi sa till ledaren att vi kan prata med killarna och be dem sticka härifrån. När vi går mot killarna och pratar med dem så förstår vi att det är inte dessa killar ledaren syftade på. För när vi vände oss om mot planen så ser vi att ett stort område är i lågor. 

Elisa skriker något och jag tror att jag mest är chockad. 

Grabbarna från Uniles Sujaba hade tagit sig till la Grama för att förstöra hela turneringen. Denna gång såg vi egentligen inte heller när de tände lågor på träden utan alla runt omkring förklarade att det var grabbarna från Sujaba. Vi försökte fortsätta men det slutade upp med två matcher till och sedan fick vi avbryta allt då alla lag fick lämna i förtid.
Senaste gången jag fått uppleva rivaliteten rent konkret är i söndags. I söndags hade min lillebror födelsedagskalas. 

José Luis i mitten bland los suecos.

Han hade planerat en stor fest där han ville bjuda in så mycket folk som möjligt. Han bjöd till och med in Kelens pojkvän (Kelen är min syster som också bor här) och varför jag säger till och med är på grund av två anledningar. Första anledningen är att familjen aldrig har accepterat att hon har en pojkvän. Anledning nummer två, pojkvännen är från Santa Isabel. Inte för att Jose Luis ( lillebrodern) har problem med att han är från Santa Isabel utan för att vi bor i Uniles och festen är här. Festen var riktigt bra, folk dansade, åt, drack, skrattande och hade det riktigt kul. Tills en oinbjuden kille från Uniles hade tagit sig till kalaset och slog till min systers pojkvän och sprang iväg. Hörde att folk skrek efter honom och en smått kaosatisk stämning infann sig. Vi alla hörde smällen då musiken hade slutat precis då. Min första tanke var att pojkvännen hade försökt kyssa Kelen framför familjen och att farmorn hade blivit så arg att hon slagit till honom. Jag förstod fort att det handlade om rivalitet återigen. 
Kan vara svårt för en neutral person att förstå hatet när det enda egenskapen som skiljer grabbarna åt är kvartersnamnet. När jag tänker på det så minns jag när jag var ung och bodde i Kronogården, Trollhättan och det fanns en rivalitet mellan Dalaberg, Uddevalla. Jag minns som tydligast när jag och min bästa vän fick höra att Dalaberg grabbarna skulle komma till thn för att bråka. Både jag och min vän ville vara med eller i alla fall titta på. men vi var då bara 12-13 år och de äldre grabbarna lät så klart oss inte. Vi smög ändå till platsen där bråket skulle ske och det skulle ske på en fotbollsplan vid gamla kronogårdsskolan. Vi såg hur ”våra” grabbar rustade upp för krig, jag överdriver inte när jag såg grabbar anlända med svärd, pitbullar, butterflies, baseball racketer och andra vapen. Som tur så dök aldrig Dalaberg upp den natten. 
Varför jag berättar den historien är för att av erfarenhet så älskade man sin ort som mest när man hatade något annat som mest. Alltså att man slogs mot en gemensam fiende. Precis som för Uniles grabbarna som Kronogårdsgrabbarna och för många andra orter runt omkring i världen. Det är egentligen inte så svårt att förstå varför rivalitet och hat finns. För inom rivaliteten och hatet så delar man känslan med någon annan, detta kallas då istället för gemenskap och kärlek. För få fler att acceptera varandra och skapa större ”områden, orter” är lösningen integration. Vad det innebär mer konkret skulle krävas en bok, en forskarutbildning och mycket mer tid. 

Tills dess // Moe


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s